Бившият крайноляв италиански активист Чезаре Батисти, издирван от бразилските власти от

...
Бившият крайноляв италиански активист Чезаре Батисти, издирван от бразилските власти от
Коментари Харесай

Хванаха издирвания италиански терорист Чезаре Батисти в Боливия

Бившият крайноляв италиански деятел Чезаре Батисти, издирван от бразилските управляващи от декември, беше хванат в Боливия, оповестиха Франс прес и ДПА.

" Италианският терорист Чезаре Батисти беше задържан в Боливия тази нощ /събота против неделя/ и ще бъда докаран скоро в Бразилия, откъдето евентуално ще бъде екстрадиран в Италия, с цел да изтърпи присъдата си пожизнен затвор, според решението на италианското правораздаване ", написа в Туитър Филипи Мартинс, специфичен външнополитически консултант на новия бразилски президент Жаир Болсонаро. Бразилски медии оповестиха, че 63-годишният Батисти бил хванат в град Санта Крус де ла Сиера. " Батисти и арестуван! Демокрацията е по-силна от тероризма ", написа в Туитър посланикът на Италия в Бразилия Антонио Бернардини, предава Българска телеграфна агенция. Синът на новия бразилски президент, депутатът Едуардо Болсонаро също приветства арестуването на Батисти, като написа на италиански в Туитър: " Бразилия към този момент не е страна на бандити. Матео Салвини, /италианският вътрешен министър - бел.ред./ " дребният подарък " ще дойде ". В средата на декември тогавашният бразилски президент Мишел Темер подписа заповедта за екстрадиция, за която от години настояваше Италия. През 1993 година Чезаре Батисти беше наказан задочно в Италия на пожизнен затвор за убийството на четирима души и съучастничество в убийства в края на 70-те години на предишния век, когато членувал в крайнолявата формация " Въоръжени пролетарии за комунизма ". Батисти твърди, че е е почтен.

След като бяга от италиански затвор през 1981 година, Батисти отива във Франция, след това в Мексико, преди да се откри в Бразилия през 2004 година След дълъг правосъден развой за възможната екстрадиция на италианеца, тогавашният бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва /2003 - 2011 г./ реши през 2010 година да не го предава на Италия. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР